Hästefjordens Fibernät
Hästefjordens Fibernät Ekonomisk förening. Org-nr: 769625- 5707

Med stöd från Europeiska Jordbruksfonden

 

Erbjudande till medlemmar från Swedbank

Swedbank vill stötta fiberutbyggnaden i Vänersborgs kommun och kommer med följande erbjudande! 

erbjudande-till-medlemmar-i-hastefjordens-ek-for-vanersborg.docx

Välkommen

Välkommen till www.hastefjordensfiber.se.

Fullmakt stämma 2017-05-18

Fullmakt

 

Överlåtelseavtal

Överlåtelseavtal

 

Nyheter

 

 

Nyheter

Viktig Information 2016-10-20

22 nov 2016

Hej alla!

Det grävs i en rasande fart genom vår bygd.Så snabbt att det nu kommit information från ELTEL om när de kommer att börja blåsa fiber i de olika etapperna/områdena. I den bifogade PDF-filen utskick-mellan-o-syd-ost-2016-10-17.pdf finns viktig information om när just ni måste grävt färdigt fram till huset osv. Dessutom datum och tid för Patchkabel-utlämning i Sivikens Bygdegård.

Hälsar Hästefjordens Fiberförening
Vi ses 2016-11-07

Försenad driftstart 2016-10-27

22 nov 2016

Vi måste meddela att driftstarten är skjuten på framtiden. Tyvärr kan ”liten tuva stjälpa stort lass”. Allt var på plats för driftstart i början på november på etapp ett, västra sidan. Den 24/10 skulle ingående fiber levereras. Tyvärr har inte detta kunna göras.

Open Universe som är vår kommunikationsoperatör har i god tid beställt arbetet av Skanova. Skanova har inte fått alla tillstånd man behöver för att gräva fram fibern i tid. Det byggs väldigt mycket fibernät runt om i Sverige just nu och tillståndshantering tar mycket längre tid än normalt

Föreningen har kraftfullt reagerat på detta mot Open Universe och kräver svar och åtgärd snarast för att lindra effekterna av den uteblivna fibern.

Open Universe och Skanova har ett möte om den uppkomna situationen inom de närmaste dagarna och vi avvaktar med spänning utfallet av det mötet.

I dagsläget räknar vi inte med driftstart av någon del av nätet under 2016. Nytt preliminärt datum räknar vi med att ha inom de närmaste veckorna.

Styrelsen beklagar detta djupt och hoppas ni har förståelse för den uppkomna situationen. Vi jobbar febrilt med att få igång nätet så snart som möjligt och kommer fortlöpande lägga ut ny information här på hemsidan / Facebook.

 

Erik Dahlbom - ordförande  

Vårt gruppavtal! 2016-09-16

22 nov 2016

Äntligen kan vi presenterara föreningens gruppavtal. Styrelsen har också beslutat om Serviceavgiften. Den kommer att vara 100:- per anslutning/månad fram till nästa stämma då stämman beslutar om ny avgift. Observera att serviceavgiften debiteras per anslutning, även för inaktiva anslutningar.

Gruppavtalet finner du här>>

Vill du inte ha vårt gruppavtal? Kolla på andra möjligheter här>>

Vårt gruppavtal, endast för medlemmar 2016-09-28

22 nov 2016

Styrelsen har beslutat att gruppavtalet endast kan tecknas av medlemmar. Föreningens syfte är att erbjuda sina medlemmar ett konkurenskraftigt erbjudande. Detta innebär grupperbjundande för tex hyresfastigheter måste tecknas av fastighetsägaren/medlemmen. Avtalet tecknas på tre år.

 

 

 

Beställa tjänster via portalen 2016-10-14

22 nov 2016

Det går för tillfället ej att beställa tjänster via portalen. Denna öppnar inom kort. Anledningen är att vi inte har lämnat över kundlistan (medlemslistan) till Open Universe då vi haft frågor som varit obesvarade. Nu är alla avtal signerade och inom kort finns vi på Portalen. Däremot kan man se erbjudanden som finns enligt inlägget från 16/9 nedan. För att beställa gruppavtal så görs det för västra sidan på det erbjudandet vi sände ut till er på posten. Det är fortsatt möjligt att beställa det för väst.

För östra sidan är det ännu inte möjligt att beställa grupperbjudande, men det kommer att bli det inom kort. Vi räknar med att gå ut med erbjudandet till er vecka 45 eller vecka 46. Detta beroende på hög arbetsbelastning på styrelsen med driftstarten av västra sida. Vi kommer också troligen lära oss en del av den driftstarten som kommer östra sidan till del. För att göra starten smidig så har vi valt att göra så här. En sak i taget...

Det är också så att varken Bredbandsbolaget eller Open Universe kan svara på frågor just nu då vi håller våra avtal stängda för tillfället.

Ha lite tålamod en liten stund till så kommer vi snart igång! Vi meddelar på hemsidan och facebook när vi öppnar portalen.

Det har hänt en del under sommaren också! 2016-08-08

22 nov 2016

Västra sidan:

Samtliga grävarbeten är färdigställda, och vi har börjat skarva fiber och göra i ordning markskåp på västra sidan. Nodskåpet där vi samlar fibern är på plats och allt är klart att koppla samman. Under augusti fortsätter vi med markskåpen och svetsar fiber (samt kopplar in våra två medlemmar som fått grävt under sommaren) för att inom någon månad kunna driftsätta nätet.

Däremot finns det fortfarande några få på västra sidan som ännu trots påminnelser inte dragit fram sin Patchkabel. Dessa abonnenter kommer inte kunna kopplas in samtidigt med övriga.

Östra sidan:

Bananborrningar under vägarna är i stort utförda på östra sidan. En borrning är dock kvar att göra.

Även här på östra sidan är nodskåpet monterat och inom kort börjar man att blåsa stamfiber i området som vi numera kallar Nord Öst. Området är mellan Lilla-Hästefjorden och Riksväg 45, med Rapps Tapp som avgränsning i norr och Brasmeruds-korse i söder utmed Åbroliavägen. Den 5 september räknar vi med att börja blåsa abonnentfiber i detta området (Nordöst). Så hämta Patchkabel hos Eva-Lena och Anders!

Övriga områden i öst kommer få besked när det är dags för er att börja hämta Patchkablar.

Grävlag 1 närmar sig nu Österäng och under denna veckan startar ett nytt grävlag vid Eketorp i söder. Under hösten gräver sig dessa båda grävlag vidare i området.

Vi hoppas att kunna driftsätta östra sidan vid jultid.

Gruppavtal:

Vi hoppas kunna presentera ett förslag på gruppavtal inom kort. Under sommaren har man gjort om gruppavtalen och vi räknar med att få de nya förutsättningarna presenterade för oss under augusti. Men som vanligt gäller förnya inga avtal så länge med era telefon, internet och tv leverantörer.

Det är nära nu!

Erik Dahlbom ordförande

DRIFTSTART VÄSTRA SIDAN FÖRSTA NOVEMBER

22 nov 2016

2016-09-02/ED

Äntligen kan vi sätta ett datum för driftstart av nätet på västra sidan. Eltel räknar med att vara klara i mitten av september. Då lämnar man över nätet till Open Universe (Telenor) som behöver några veckor på sig att göra klart alla saker. Fiber kommer att leveras in i nätet ca den 24 oktober och nätet kommer att vara klart för trafik från 1 november som allt ser ut idag.

Inom kort kommer vi också ut med vårt GRUPPAVTAL för Bredband, telefoni och TV. Vi har valt att erbjuda en tjänst från Bredbandsbolaget (som ägs av Telenor) vi kommer att få 15 kanaler 1-12 + kunskapskanalen, barnkanalen och svt 24. Bredband 100/10 Mbit inkl trådlös router och hemtelefoni där du kan behålla ditt gamla nummer. Telefonidelen behöver man inte aktivera. Priset för gruppavtalet är ca 329:- per månad. Avtalet är inte påskrivet ännu, men det är priset vi har fått i förhandlingen. DVS inget är spikat förrän det är spikat osv. Till priset kommer nätavgiften som föreningen tar ut för nätet. Vad den hamnar på är inte klart ännu. Det beror på vad nätet kostar att bygga när det är klart, om vi behöver banklån osv. Som det ser ut nu ligger vi lite över budget, det har blivit några procent dyrare än beräknat. Men vi har mycket kvar att göra, det kommer till nya medlemmar hela tiden. Så förhoppningsvis stannar vi inom budget i slutändan.

Väljer man att inte köra på vårt gruppavtal kan man plocka delar från Open Universe portal. Den kommer aktiveras under september och där kan man välja helt fritt mellan flera olika leverantörer. Men gruppavtalet är det billigaste alternativet om man vill ha både TV och Bredband. Oavsett om man väljer att ha Gruppavtalet, ett eget "hopkok" från portalen eller inget alls så tillkommer nätavgiften med samma belopp för samtliga anslutningar.

Östra sidan är även den på stark tillväxt. Vi har två arbetslag som arbetar väldigt bra och vi blåser sk stamfiber mellan skåpen i området. Snart börjar man också svetsa fiber. Från den 5 september blåser man också abonnentfiber i norra delen. Så ni som bor i det området har väl hängt ut patchkablen och gjort allt det där ni skulle göra?

Beräknad driftstart om allt vill fortsätta gå som det gör nu är julen 2016 av hela östra sidan. Det gör att ni som ännu inte fått grävt fram fiber kommer att få det lite stressigt att gräva fram detta. Vill ni inte gräva själva så prata med någon som tex Farmartjänst så de är beredda när slangen kommit. Gräver man innan slangen är framme kan man råka i problemet att slangen kanske var tvungen att komma någon helt annan väg än vad som var tänkt. Det är inte alltid som det stämt med markförhållanden och det har gjort att vi behövt flytta slangen på några ställen.

Som sagt var: Under September månad kommer förslaget att sändas ut per post (troligen) för begrundande och ett snabbt beslut. Sedan sänds ev boxar osv ut. Den första november surfar väst i väg på fiber och ca 2-3 månader senare surfar öst också på fiber!

Med en just nu ganska belåten min önskar jag trevlig helg och på återhörande.

Erik Dahlbom Ordförande

Information till er som ska gräva in till husvägg Östra sidan 2016-09-15

22 nov 2016

Saknas slang, sökband, skarvar eller skydsslang finns det att hämta hos Sune i Långebo 263

Telefon till Sune 070-5769024

/Styrelsen 

Läget just nu! 2016-06-14

22 nov 2016

VÄSTRA OMRÅDET

På västra sidan har vi blåst 75% av alla abonnentfiber och 50% av stamfibern är blåst, ca 10 blåsstop har vi haft fram till idag.Blåsstopp uppstår om det är för långt att blåsa eller då det är något som hänt med vår slang.

Cirka 25 Villaboxar är uppsatta och svetsade.

Nodskåpen (är huvudskåpet som länkar samman nätet) kommer under vecka 24

Två abonnenter på västra sidan är det inte schaktat fram till. Bolaget som gräver kommer att göra det då vi andra "dödliga" har semester så ca vecka 30 kommer detta ske.

ÖSTRA OMRÅDET

Just nu har vi grävt klart längs 45:an och har vikt västerut mot Kärsbol.

Grävlag 2 startar den 8 augusti, troligast i Siviken. Områdesansvarig är kontaktad för att sätta i gång med koll av tryckningar osv med Eltel.

Rapport från byggmötet. 2016-06-28

22 nov 2016

Idag har vi haft byggmöte med Eltel. Arbetet flyter på väldigt bra både i öst och väst.

Västra sidan:

De flesta fasadboxarna är monterade nu i området och nästan 99% av abonnentfibern är blåst. Några av våra medlemmar har inte haft sin patchkabel ute, men vi får lösa dessa i efterhand.

Mycket av fiberkabeln mellan skåp och nodhus är även den blåst, men det återstår några delar som man håller på för fullt med. Utsättning av nodhus är på gång och själva husen är levererade.

Efter semestrarna så kommer man fortsätta med att svetsa fibertråden i våra skåp och också installera nodhusen. Driftsättning beräknas ske någon gång under september - oktober.

Två medlemmar har ännu inte fått slang fram till sig. Men båda dessa kommer att få det under slutet av juli, början av augusti. Det gäller vår nordligaste medlem och vår medlem längst ut i sydväst. Alla andra skall ha fått slang.

Östra sidan

Nodhuset har kommit och man gräver för fullt. Vårt grävlag säger att röjningen av grävgatorna blivit bättre, tänk på att våra gator måste hålla 4 meter hela vägen upp så att maskinen kommer igenom.

Vidare ber man att vi tittar över hur avlämningskäppen står. Den skall stå vid tomtgränsen. Ibland har den stått en bit in på tomten, och dit vill vi inte köra med de stora maskinerna. Det blir inte mycket tomt kvar då…

I Siviken är det klart för att trycka slangar som skall under vägarna, detta påbörjas ganska snart. Nytt grävlag sätts in i Siviken ca den 8 augusti, vilket innebär att vi har två lag i gång från då.

I Siviken finns en del fornminnen man försöker att slingra sig runt, men Eltel varnar för fördröjningar pga detta. Men vi hoppas och tror att det löser sig till det bästa.

Vi räknar med att kunna driftsätta den östra delen vid jultid.

Ha en riktigt trevlig sommar allihopa, snart surfar vi på fiber! Erik Dahlbom - ordförande

Vi byter grävbolag - typ. 2016-04-07

22 nov 2016

För att vara exakt så har Eltel som är vår totalentreprenör hyrt in ett bolag som heter Clifton som har ansvaret för att allt gräv och plöjarbete blir gjort. Clifton hyr i sin tur in olika grävbolag. Vi har haft ett bolag som heter Klagerödsgräv hos oss. Nu byts de ut mot LAB.

Klageröd som är från Bullaren har haft långa resor för att arbeta i vårt område och flyttar sig till annat jobb. Det är tråkigt då samarbetet med Klageröd har varit bra och de har jobbat mycket professionellt. I förhållande till grävd sträcka har det varit väldigt få fel på det som gjorts och arbetet har flutit på riktigt bra. Min uppskattning är att vi grävt/plöjt ca 4 mil och under dessa 40.000 meter så har det gått galet på kanske totalt 25 ställen. 15 utav dessa beror på felutsatta dräneringar, vatten, el eller liknande som inte legat där markägaren, vi eller kabelutsättaren sagt. Styrelsen är mycket glada för det goda resultat som vi haft och den professionella hanteringen som Klageröds gräv haft på arbetet. Vi riktar ett stort tack och ett lycka till i fortsättningen till Thomas och Andreas på Klagerödsgräv.

De saker som behöver rättas till i det västra området kommer rättas till av lokala entreprenörer, som redan är igång med detta arbete.

På grund av bytet av entreprenör har arbetet legat nere några dagar, men idag påbörjade de nya att gräva ett litet stycke vid Lönnebergshage som inte blivit gjort. På fredag kommer representanter för LAB och från fiberföreningen träffas på det östra området och vi påbörjar arbetet där snarast därefter. 

Men självklart gäller det samma nu som alltid när man bygger. Det kommer bli lite lera på vägar, det kommer synas att det varit grävmaskiner i farten. Självklart. Men det läker snabbt. Där jag bor grävdes det i slutet av 2015. Jag ser inte mycket av detta arbetet längre. Det här kommer bli kanon!

Erik ordförande

Äntligen rullar vi i österled! 2016-04-21

22 nov 2016

Efter många om och men är vi äntligen i gång och förlägger fiberslang på vår östra del. Vi har idag börjat i de nordliga regionerna och arbetar söderut. Nästan alla markavtal är klara och de som återstår gör vi under de närmaste dagarna. På vårt västra område har vi börjat blåsa. Vi har blåst flera km i norra delen redan. Detta håller på under några intensiva månader under vilka Eltel även kommer att svetsa ihop glastrådarna. Alltså extremt viktigt att du är klar med din patchkabel i västra området omgående. Saknar du slang, patchkabel eller annat ring Anders 070-3036473. /Erik - ordförande

Dags för stämma och lite annan information. 2016-05-11

22 nov 2016

Äntligen kan vi komma med någa nyheter!

Arbetet löper på, Ca 45.000m fiber är så här långt blåst inom det västra området. Tre blåsstopp har det blivit, vilket får betraktas som mycket bra. Tyder på bra kvalité på design, grävning och slangförläggning. Även grävningen i öst löper på, även om det bitvis är svår terräng med mycket sten i marken. Vi ligger något efter tidplan för grävningen, vi får se om vi tar ikapp hela, men hoppas ivart fall på delar av den tappade tiden.

Stämman är den 19 maj i Frändeforskyrka.Själva stämman börjar 19:00, men vill du veta mer så träffas vi innan enligt nedan:

Före stämman mellan 17:30 och 18:45 har vi utställning i kyrkan. Där möter du ”människor med kompetens”
som berättar och svarar på frågor om fiber.

18:45 berättar vi om byggfasen just nu.

Följande utställare är klara så här långt:
Open Universe – de är vår tjänsteleverantör. De visar vilka tjänster du kan få i nätet, tex TV- kanaler
Brålanda Radio och TV teknik – de visar vad man kan göra med fiber, hur man bygger nätverk osv.
Farmartjänst – De visar sin kabelgrävmaskin och berättar vad de kan hjälpa till med.
Hästefjordens Fibernät – Vi berättar om föreningen
Eltel – de visar fasadboxen och svarar på tekniska frågor

Vi hoppas kunna presentera vårt gruppavtal under utställningen.

Handlingar för stämman finner du under dokument. (dessa uppdaters under kvällen den 11/5 och blir tillgänliga den 12/5)

Hoppas vi ses då! / Erik ordförande

Sista varningen Patchkablar i västra området. 2016-05-24

22 nov 2016

HEJ, Eltel har meddelat oss att de avbrutit arbetet med att svetsa fasadboxar då många av våra medlemmar inte dragit fram Patchkabeln för montage i fasadboxen. Föreningen ser allvarligt på detta då vi påmint flera gånger om att göra klart. Sista dag för färdigställande var den 21 april och det var redan då uppskjutet ett antal veckor. Bla detta meddelades i kallelsen till stämma som gick ut med brev i mitten av april. Pga att det inte ännu är klart med patchkablarna så har arbetet i väst blivit försenat och nu finns det inte längre någon större chans att vi blir klara och driftsatta före semestrarna i västra området.

Förhoppningsvis kan vi börja svetsa igen någon gång under nästa vecka, och om ni inte då är klara med Patchkabeln kommer svetsteamet att skriva upp vilken fastighet det gäller och återkomma efter det att ni betalt för nytt besök för svetsning. Nytt besök kostar minst 1500 SEK. Jag hoppas ni har full förståelse för detta, vi kan inte låta de som sköter sina åtaganden mot föreningen lida pga de som inte fullföljer sin åtaganden. Att inte fullfölja de arbeten som åligger medlemmen får konsekvenser för andra med förseningar och fördyrat byggande. Men den extra kostnaden lägger vi på den enskilde medlemmen. Är inte det nya ”svetsbesöket" betalt så blir det ingen svetsning, vilket gör att vi inte kan leverera fiber till dig. SÅ FÅ UT PATCHKABELN NU!!

Senast söndag den 29 maj måste alla i västra området ha sin Patchkablar i ordning. De som inte har det när vi kommer får betala för nytt besök.

Vänligen Erik Dahlbom - ordförande

Informationsmöte Västra sidan 2016-03-11

22 nov 2016

I går hade vi i styrelsen ett informationsmöte för de boende på västra sidan om hästefjorden där vi visade upp boxen som ska sitta på husväggen och det fanns möjlighet att ställa frågor. Anledningen till att vi valde Enbart Västra sidan nu är för att på denna sidan är nästan all grävning klart och det börjar närma sig att gräva in sin slang till husvägg. Ett likadant möte planeras på Östra sidan när grävningen närmar sig klart även där.

VIKTIGT ATT NI PÅ VÄSTRA SIDAN HAR KLART MED GRÄVNINGEN FRAM TILL HUSVÄGG SENAST 15 APRIL!

/Styrelsen

← Äldre inlägg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)